7 sep. 2011

Valnötsbröd



Så var det dags att baka igen! Frysen var tom och så hittade jag Martin Johanssons bok Surdegsbröd. Jag har provat två av recepten med rågsurdegsgrund: valnötsbröd och sportlimpa.

Rågsurdeg
1. Blanda Doktor Surdegs Kultur i6 med 3 dl fingervarmt vatten.
2. Tillsätt 200 gram rumstempererat fint rågmjöl av fullkorn.
3. Blanda väl och täck kärlet med aluminiumfolie.
4. Låt degen stå i ca 24h på en varm plats (23-30 grader), tex ovanför kylskåpet.
5. En färdig surdeg med Kultur i6 har sjunkit tillbaka efter att ha jäst upp och har en frisk, syrlig lukt.
Valnötsbröd
Kvällen före bakdagen:
1 dl surdeg
3 dl ljummet vatten
3 dl rågmjöl

Blandas i en bunke. Täck över med platsfilm och ställ på en varm plats under natten (ovanför kylskåpet).

Morgonen efter:
”Försurdegen”
5 dl kallt vatten
9 dl Manitoba Cream
6 dl rågsikt
8 dl hela valnötter (400 gr)
1 msk salt

Såhär gjorde jag:
1. Blanda alla ingredienser utom salt och valnötter i assistenten och blanda till en jämn deg, ca 5-6 minuter. Tillsätt salt och valnötter och blanda ytterligare 3 minuter.
2. Låt degen jäsa under platsfilm till dubbel storlek, ca 3-5 timmar.
3. Vält upp degen på väl mjölat bakbord, dela i 3 delar (för mindre bröd) och forma runda bröd.
4. Jäs bröden 1 ½ timme.
5. Värm ugnen till 275 grader. Sänk värmen direkt när bröden sätts in till 250 grader och grädda i 15 minuter. Sänk ytterligare en gång till 200 grader och grädda bröden 15-20 minuter till.

Resultat:
Dessa bröd blev oväntat bra. Det lät som mycket valnötter, men det gav en lite lyxigare känsla när man stötte på dem oftare.. Passar utmärkt med ost, varför inte till en god grönsakssoppa? Testade som vanligt på sambon som åt med god aptit!



Kopiera in mallen från pdf:en här! Byt sedan ut den blå texten till din egen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar