24 juli 2011

Focaccia




Focaccia är alltid gott och kan fyllas med lite av varje. Själv gjorde jag en Kajsa Warg och tömde två påbörjade burkar med soltorkade tomater som stått till sig i kylen. Lite rosmarin och flingsalt, och sedan var saken avklarad!

Vetesurdeg
1. Blanda Doktor Surdegs Kultur i11 med 2 dl fingervarmt vatten.
2. Tillsätt 200g rumstempererat vetemjöl (special).
3. Blanda väl och täck kärlet med aluminiumfolie.
4. Låt degen stå i ca 24 timmar på en varm plats (23-30 grader), tex ovanför kylskåpet.
5. En färdig surdeg med Kultur i11 är svagt rosafärgad och har en syrlig lukt.

Focaccia
3 dl mjölk
3 dl vatten
25 gram jäst
210 gram vetesurdeg
2 tsk salt
½ dl olivolja
13 dl vetemjöl special

Garnering och pensling:
Olivolja
Rosmarin
Soltorkade tomater
Flingsalt

Så här gjorde jag:
1. Värm vatten och mjölk till fingervärme. Lös upp jästen och tillsätt resterande ingredienser. Degen ska vara smidig och rätt lös.
2. Jäs ca 40 minuter.
3. Knåda degen i bunken och häll upp den i en långpanna som är rikligt smord med olivolja. Platta ut degen med oljade fingrar.
4. Jäs brödet under plastfolie ca 35 minuter.
5. Värm ugnen till 200 grader. Lägg på salt, rosmarin och tryck ned bitar av soltorkade tomater.
6. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.


Resultat:
Detta bröd blev riktigt luftigt och gott! Vi åt det tillsammans med en sallad på getost och rostade nötter. Två stora bitar hamnade i frysen i väntan på finbesök nästa helg. Ska bli spännande att se om det går bra att äta även efter frysning.
Jag blandade i en slatt med skrädmjöl som jag hade över, men det gav inget genomslag på smaken. Annars gillar jag den lite brända tonen som skrädmjöl ger.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar