15 apr. 2011

Lantbröd med vetesurdeg


Vi gjorde slag I saken en helg i sommarstugan och testade bade rågsurdeg och vetesurdeg.. Med tanke på att vi är rätt nya inom surdegsbaket följde vi basrecepten för rågbröd och lantbröd.
Vetesurdeg
1. Blanda Doktor Surdegs Kultur i11 med 2,5 dl fingervarmt vatten.
2. Tillsätt 250g rumstempererat vetemjöl (t.ex. special)
3. Blanda väl och täck kärlet med aluminiumfolie.
4. Låt degen stå i ca 24h på en varm plats (26-30 grader), tex ovanför kylskåpet.
5. En färdig surdeg med Kultur i11 är svagt rosafärgad och har en syrlig lukt. 
Lantbröd med vetesurdeg
190 g Vatten
1/4 pkt Pressjäst för matbröd
1 tsk Salt
140 g Vetesurdeg
ca. 275 g. Vetemjöl Special
80 g Fint Rågmjöl 
Såhär gjorde jag:
1. Blandade till degen och knådade den tills den kändes mjuk men inte kladdig.
2. Lät den jäsa en timme
3. Formade till en limpa
4. Lät den jäsa 40 min
5. In i ugnen 5 min på 225 grader, därefter 200 grader cirka 35 minuter
Resultat: 
Vi måste säga att vi inte var helt nöjda med resultatet. Hade förväntat oss ett betydligt luftigare, saftigare bröd. Tyckte inte receptet stämde riktigt, vi hade I betydligt mer mjöl än det stod vilket såklart påverkade smak och konsistens. Vi hade nog också höga krav och trodde det skulle påminna mer om surdeg man köper, vilket kanske inte är en rättvis referens! Föräldrarna kom på besök och tyckte brödet var jättegott och de har bakat betydligt mer! Det var väldigt gott att rosta dagen efter till frukost...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar