10 apr. 2011

Lagom nyttigt vardagsbröd


Nu ska jag äntligen komma igång med surdegsprojektet! Ser verkligen fram emot att prova surdegskulturerna. Detta är mitt premiärbak och eftersom jag gillar att ta det jag har hemma, blev det så denna gång också. Jag har utgått från basreceptet som medföljer kultur A6.

Rågsurdeg
1. Blanda Doktor Surdegs Kultur A6 med 3 dl fingervarmt vatten.
2. Tillsätt 200 gram rumstempererat fint rågmjöl.
3. Blanda väl och täck kärlet med aluminiumfolie.
4. Låt degen stå i ca 24 timmar på en varm plats (23-30 grader), tex ovanför kylskåpet.
5. En färdig surdeg med Kultur A6 har sjunkit tillbaka efter att ha jäst upp och har en frisk syrlig lukt. 
Lagom nyttigt vardagsbröd
3 dl fingervarmt vatten
½ paket jäst
2 tsk salt
2 msk olja
260 gram rågsurdeg
2 msk honung
220 gr grovt rågmjöl
Knappt 400 gr vetemjöl special
1 dl linfrö 
Så här gjorde jag:
1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt, olja, honung och surdegen.
2. Tillsätt linfrö, rågmjöl och vetemjöl medan assistenten arbetar. Jag brukar vara lite försiktig mot slutet så att degen inte blir för hård.
3. Låt degen jästa 40 minuter.
4. Ta upp degen och knåda igenom den ordentligt. Forma 2 brödlimpor.
5. Lägg bröden på plåt och låt jäsa 30 minuter. Skär gärna mönster i limporna, så ser de trevliga ut!
6. Sätt in brödet i ugnen på 225 grader, 5 minuter. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 25 minuter. Prova med sticka så att brödet är klart.
Resultat:
Jag har inte så mycket erfarenhet av surdegsbakning än, så det är väldigt spännande att prova något nytt. Degen blev denna gång väldigt smidig och resultatet blev ett relativt kompakt bröd med fin smak av både surdeg och linfrö. Skulle jag baka det igen, skulle jag vara lite mer generös med saltet. Provade att sätta in en långpanna med vatten i början av bakningen, men tyvärr glömde jag att ta ut den vilket resulterade i att brödet blev väldigt blekt på undersidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar