5 maj 2011

Grova bullar


Dags att prova ett nytt recept med dr Surdegs rågsurdeg. 
Rågsurdeg
1. Blanda Doktor Surdegs Kultur A6 med 3 dl fingervarmt vatten.
2. Tillsätt 200g rumstempererat fint rågmjöl av fullkorn.
3. Blanda väl och täck kärlet med aluminiumfolie.
4. Låt degen stå i ca 24 timmar på en varm plats (23-30 grader), tex ovanför kylskåpet.
5. En färdig surdeg med Kultur A6 har sjunkit tillbaka efter att ha jäst upp och har en frisk, syrlig lukt. 
Grova bullar
Ca 20 stycken. 
1,5 dl surdeg av råg (170 gr)
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk flingsalt
1 msk honung
4 dl grovt rågmjöl (220 gr)
1 dl rågkross (60 gr)
8 dl vetemjöl special (500 gr) 
Så här gjorde jag:
1) Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt, honung och surdeg.
2) Tillsätt rågkross, rågmjöl och vetemjöl. åt assistenten arbeta igenom degen ordentligt.
3) Degen ska jästa rätt länge, minst en timme.
4) Forma runda bullar och lägg på plåt. Jäs 40 minuter.
5) Grädda i 225 grader ca 15 minuter.
Resultat: 

Dessa bullar gick hem hos sambon! Jag gillar när det är lite tuggmotstånd och tycker därför om att lägga i något grovt som kross av olika slag. Just i dag var det rågkross vi hade hemma! Degen var väldigt smidig att forma och inte alls kladdig. Hade dock önskat att brödet blev lite mer luftigt. 
Testade att hålla in en kopp vatten direkt på ugnsbotten när jag ställde in bullarna och det funkade bättre än plåten.

1 kommentar: