30 maj 2011

Surdegsbullar med pumpafrön





Efter en liten surdegspaus där vi nog hade för höga förväntningar inför första baket hittade vi inspiration till surdegsbullar I senaste numret av Mat & Vänner. Receptet från tidningen modifierades dock en hel del.


Vetesurdeg
1. Blanda Doktor Surdegs Kultur i11 med 2dl fingervarmt vatten.
2. Tillsätt 200g rumstempererat vetemjöl (special)
3. Blanda väl och täck kärlet med aluminiumfolie.
4. Låt degen stå i ca 24h på en varm plats (23-30 grader), tex ovanför kylskåpet. 5. En färdig surdeg med Kultur i11 är svagt rosafärgad och har en syrlig lukt.

Surdegsbullar med pumpafrön (ca 20 bullar)
25g Jäst
8dl Vatten
1dl Surdeg
8dl Vetemjöl
8dl Manitoba Cream
2tsk Salt
1 näve pumpafrön

Så här gjorde jag:
1. Smula ner jäst i bunken till en köksassistent
2. Häll på vatten och surdeg
3. Blanda med degkroken tills allt lösts upp
4. Häll ner mjöl
5. Häll ner salt och pumpafrön
6. Knåda degen tills den blir glansig
7. Låt jäsa under plast 10-12 h i kylskåp – fördela I två kärl för den växer mycket
8. Mjöla bordet och dela till 20 bullar cirka
9. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek
10. Baka i cirka 10-15 minuter på 230 grader


Resultat:
Bullarna blev väldigt goda, speciellt som nybakade (som allt bröd☺) Doften av bullarna hade riktig surdegsdoft och hade karaktäristiska surdegshål I botten man kan se när man köpt av proffsen. De funkar bra att frysa in men blir såklart mer kompakta av detta. Ett tips är att under gräddningen spraya dem med lite vatten så blir de lite krispigare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar