18 juli 2011

Rågbröd med honung




Efter att ha kollat vädret i helgen insåg jag att detta skulle bli en perfekt helg att baka. Många moln och lite regn är ju utmärkt hemma-väder! Dessutom var det dags att slunga honung, så det blev temat på det ena brödet. Fick lite inspiration genom att läsa en och annan surdegsbakbok. Denna gång har jag provat att göra en fördeg och låta degen jäsa lite längre än innan. Det visade sig vara en hit!


Rågsurdeg
1. Blanda Doktor Surdegs Kultur i6 med 3 dl fingervarmt vatten.
2. Tillsätt 200 gram rumstempererat fint rågmjöl av fullkorn.
3. Blanda väl och täck kärlet med aluminiumfolie.
4. Låt degen stå i ca 24h på en varm plats (23-30 grader), tex ovanför kylskåpet.
5. En färdig surdeg med Kultur i6 har sjunkit tillbaka efter att ha jäst upp och har en frisk, syrlig lukt.

Rågbröd med honung
Kvällen före bakdagen:
1 dl surdeg
3 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
2 ½ dl rågsikt

Blandas i en bunke. Täck över med platsfilm och ställ på en varm plats under natten (ovanför kylskåpet).

Morgonen efter:
”Försurdegen”
2 msk honung
3 ¼ dl vatten
8 ½ dl Manitoba Cream
5 dl rågsikt
1 msk salt

Så här gjorde jag:
1. Blanda alla ingredienserna i assistenten och blanda till en jämn deg, ca 5-6 minuter.
2. Låt degen jäsa under platsfilm till dubbel storlek, ca 3-5 timmar.
3. Vält upp degen på väl mjölat bakbord, dela i 3 delar (för mindre bröd) och forma runda bröd. Jag hade bara en jäskorg, så det blev 2 släta och ett mönstrat.
4. Jäs bröden 1 ½ timme.
5. Värm ugnen till 275 grader. Sänk värmen direkt när bröden sätts in till 250 grader och grädda i 15 minuter. Sänk ytterligare en gång till 200 grader och grädda bröden 15-20 minuter till.

Resultat:
Som sagt; en hit! Både brunchgästen Susanne och Rolf som kom på kvällsfika rosade detta bröd! Kanske kunde jag jäst brödet ytterligare en timme för att få lite mer luft i det. Ska prova det nästa gång, för det kommer garanterat bli fler försök med detta receptet! Jag förvärmde plåten i ugnen vilket gav den bra skorpa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar