24 juli 2011

Kanelbullar med surdeg



Är det något som gör mig lycklig så är det nybakade kanelbullar! Surfade en stund på nätet och hittade ett recept som jag utgick ifrån. De blev verkligen maffiga!

Vetesurdeg
1. Blanda Doktor Surdegs Kultur i11 med 2dl fingervarmt vatten.
2. Tillsätt 200g rumstempererat vetemjöl (special)
3. Blanda väl och täck kärlet med aluminiumfolie.
4. Låt degen stå i ca 24 timmar på en varm plats (23-30 grader), tex ovanför kylskåpet.
5. En färdig surdeg med Kultur i11 är svagt rosafärgad och har en syrlig lukt.

Kanelbullar med surdeg
5 dl mjölk
30 gram jäst för söta degar
50 gram vetesurdeg
2 dl socker
200 gram rumstempererat smör
1 msk kardemumma (mortlad eller malen efter tycke och smak)
1 nypa salt
1100 gram vetemjöl

Fyllning:
200 gram rumstempererat smör.
200 gram socker
Kanel

Penling:
1 vispat ägg
Rörsocker

Så här gjorde jag:
1. Lös jästen i mjölken (ej kylskåskall) och blanda i alla andra ingredienser.
2. Arbeta degen i assistenten 7-8 minuter.
3. Kavla ut degen till en rektangel ca 60 * 40 centimeter.
4. Blanda fyllningen och bred på hela degen och strö över kanel. Vik degens långsidor i tre delar in mot mitten. Kavla försiktigt ut till ca 25 cm.
5. Skär degen i 1,5 cm breda remsor. Jag använder pizzaskäraren. Snurra ihop till en knut.
6. Jäs bullarna ca 2 timmar under bakduk.
7. Pensla bullarna med ägg och strö över lite rörsocker.
7. Värm ugnen till 220 grader. Sänk till 200 direkt när bullarna sätts in.
8. Grädda ca 15 minuter. Passa så att färgen blir lagom!


Resultat:
Det allra bästa med kanelbullar är när fyllningen rinner ut och bildar en knäckig skiva på bakplåtspappret. Det är bagarens lilla bonus! Bullarna blev precis så goda som de ser ut på bilden... Fast kanske lite godare ändå!



1 kommentar:

  1. Bästa kanelbullarna jag någonsin ätit, och hade nog aldrig ens kunnat drömma om att jag skulle kunna baka så goda själv. Tack så mycket för ett superrecept!

    SvaraRadera