24 juli 2011

Rågbaguetter



Även denna helg bjöd på bak-väder och eftersom jag tyckte mig fått upp farten efter min förra bak-orgie tänkte jag ge mig på något som jag inte gjort förut: baguetter. Det fanns lite surdeg kvar från förra veckan, så det fick bli rågbaguetter. Eftersom jag tyckte att jäsningen kunde varit bättre, förlängde jag den betydligt. Läs under resultat innan du testar detta recept!

Rågsurdeg
1. Blanda Doktor Surdegs Kultur i6 med 3 dl fingervarmt vatten.
2. Tillsätt 200 gram rumstempererat fint rågmjöl av fullkorn.
3. Blanda väl och täck kärlet med aluminiumfolie.
4. Låt degen stå i ca 24h på en varm plats (23-30 grader), tex ovanför kylskåpet.
5. En färdig surdeg med Kultur i6 har sjunkit tillbaka efter att ha jäst upp och har en frisk, syrlig lukt.

Rågbaguette
Kvällen före bakdagen:
1 dl surdeg
3 dl ljummet vatten
3 ½ dl Manitoba Cream
1 ½ dl rågsikt

Blandas i en bunke. Täck över med platsfilm och ställ på en varm plats under natten (ovanför kylskåpet).

Morgonen efter:
”Försurdegen”
3 dl vatten
12 dl Manitoba Cream
1 msk salt

Så här gjorde jag:
1. Blanda alla ingredienserna i assistenten och arbeta till en jämn deg, ca 8 minuter.
2. Låt degen jäsa under platsfilm till dubbel storlek, ca 3-5 timmar.
3. Vält upp degen på väl mjölat bakbord, dela i 6 delar och forma baguetter.
4. Jäs baguetterna ca 1 ½ timme.
5. Värm ugnen till 275 grader. Värm gärna plåten som bröden ska gräddas på, och stjälp över dem till den varma plåten genom att skjuta dem på bakplåtspapper. Se upp med fingrarna!
6. Grädda baguetterna ca 15-18 minuter. Låt svalna på galler.
7. För lite bättre skorpa la jag in 2 isbitar på en gammal plåt som stod på botten av ugnen. Efter 10 minuters baktid vädrade jag ut ångan.

Resultat:
Jag har slutat att undra varför man köper baguetter, istället för att baka själv! Detta blev ”platt fall” och resultatet blev mer som pinnbröd än som baguetter. Funderar på vad som gått galet och har några teorier. Jag lät degen jästa betydligt längre denna gången, ca ca 8 timmar, vilket säkert påverkade resultatet. Så undrar jag om surdegsgrunden kanske gjort sitt. Har förvarat den i kylskåp en vecka, vilket kanske påverkar dess egenskaper. Kan tänka mig att testa igen, och hoppas då på bättre resultat.
Två baguetter blev dock tillräckligt höga för att de skulle kunna skäras på mitten. Dessa avnjöts tillsammans med getostar inköpta på Ven och nyslungad honung från egen bigård. Mums!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar